Slik vedlikeholder du hekken i de ulike årstidene

9. mars 2024
store thuja planter bak et gjerde

En flott og tett hekk kan virkelig gjøre hagen din vakker. Men for å holde hekken fin og frisk gjennom hele ��ret, må du ta godt vare på den.

Uansett om du har grønne fingre fra før eller akkurat har startet med hagearbeid, vil du finne nyttige tips her. I denne veiledningen skal vi vise deg hvordan du passer på hekken din fra våren kommer til vinteren tar over.

Dette bør du gjøre om våren

Beskjæring:

Den beste tiden for en skikkelig runde med beskjæring av hekken, er i starten av våren, rett før plantene begynner å våkne fra vinterdvalen. Dette trinnet er viktig for å kvitte seg med grener som er døde, skadet eller ser syke ut. Dette gjør ikke bare hekken din sunnere, men vil også gjøre at den ser bedre ut. Fjerning av greiner slipper til mer lys, gir bedre luftsirkulasjon og gir en tettere sunn hekk.

Tidlig vår er et godt tidspunkt å beskjære hekken til den formen du ønsker, og det er helt avgjørende at du starter allerede første sesong. Venter du for lenge kan du gjøre skade på hekken som ikke lar seg reparere. Om du liker en stram og rett hekk eller en som er litt mer viltvoksende, er uttrykket helt opp til deg. Ha i bakhode hva slags stil du ønsker deg når du kjøper planter, da dette kan ha stor påvirkning på sluttresultatet.

Husk å alltid bruke riktige, skarpe og rene redskaper for rette og sunne snittflater.

Gjødsling:

Når våren begynner å vise sine første tegn, er det på tide å tenke på næringen hekken din trenger for å vokse seg sterk og frodig. En god tommelfingerregel er å påføre en balansert gjødsel som gir hekken din et solid næringsgrunnlag. Dette er viktig for å stimulere kraftig vekst og sikre at hekken din utvikler seg godt gjennom hele vekstsesongen.

For eviggrønne planter anbefales gjødsel med lavere nitrogeninnhold, løvfellende planter kan ha godt av en god dose kompostert kugjødsel.

Spør din lokale gartner om du er i tvil!

Vanning:

Om våren er det også viktig å tenke på vanningen av hagen, spesielt for alle nyplantinger.  Nyplantede hekker har en sårbar periode hvor riktig mengde vann kan være ekstremt utslagsgivende for deres fremtidige vekst. I tørre perioder er det derfor svært viktig å gi dem fuktigheten de trenger for å trives.

En effektiv måte å sikre jevn og dyptgående vanning på, er å bruke en svetteslange med koblinger. Svetteslanger er spesielt designet for å vanne direkte til jordens overflate eller rett under den, noe som minimerer fordampning og sikrer at vannet når røttene der det trengs mest. Denne metoden er ikke bare vannbesparende, men også tidsbesparende, da den gir en mer målrettet og effektiv vanning sammenlignet med tradisjonelle vanningssystemer.

Vi anbefaler derfor sterkt å investere i en svetteslange med tilhørende koblinger for dine nyplantede hekker. Det er en smart investering som vil betale seg i form av sunnere, mer robuste hekker som kan vokse og utvikle seg optimalt.

Dette bør du gjøre om sommeren

Vedlikeholdsbeskjæring

I løpet av sommeren er det smart å gi hekken din litt ekstra oppmerksomhet for å holde den fin og tett. Det handler om å klippe bort små grener og blader for å hjelpe hekken med å beholde sin flotte form og oppmuntre til ny vekst. Tenk på det som å style håret ditt for å se ditt beste ut!

Men, det er viktig å passe på så du ikke klipper for mye, spesielt når det er veldig varmt. Sterk sol og høy varme kan være tøft for plantene, og beskjærer du for mye, kan det gjøre dem stresset. En lett trim er ofte alt som trengs for å opprettholde formen og fremme sunn vekst, uten å sette unødvendig press på plantene.

Skadedyr og sykdommer

Å holde hagen fri for skadedyr og sykdommer kan være vanskelig, men det starter med å holde et øye med hekken din. Noen ganger kan små hull i bladene, misfargede flekker, eller til og med en uvanlig mengde insekter rundt plantene være det første hintet om at skadedyr eller sykdommer har gjort sin entré i hagen din.

Tidlig inngripen er nøkkelen her. Akkurat som med alt annet, jo før du tar tak i problemet, desto enklere er det å løse. Hvis du oppdager skadedyr, kan du kanskje bare fjerne dem for hånd eller bruke en mild insektspray som er trygg for plantene og miljøet ditt. For sykdommer, avhengig av typen, kan fjerning av de infiserte delene av planten ofte stoppe spredningen.

Det er også smart å forebygge problemer før de starter. Pass på at hekken din får den riktige mengden vann, næring og sollys den trenger for å være sterk, fordi sunne planter er bedre rustet til å stå imot skadedyr og sykdommer.

Vanning om sommeren

Spesielt under de lange, varme sommerdagene, kan plantene dine tørste litt ekstra. Men husk, timing er alt når det kommer til vanning. Å vanne tidlig på morgenen eller sent på kvelden er ikke bare en hyggelig måte å starte eller avslutte dagen på; det er også supersmart. På disse tidene er solen mindre intens, noe som betyr at vannet får sjansen til å synke dypt ned i jorden til røttene, uten å fordampe for raskt.


Men vi vet alle at sommeren er full av eventyr og det kan være lett å glemme vanningen i farten. Her kommer et vanntimersett inn i bildet som din hage-superhelt. Du kan enkelt stille inn timeren til å vanne i de optimale tidene, tidlig om morgenen eller sent på kvelden, slik at du kan slappe av og nyte sommeren, vel vitende om at hagen din blir tatt godt vare på.

Dette bør du gjøre om høsten

Forberedelse til vinteren

Når høsten nærmer seg, er det tid for å forberede hekken din på vinterdvale. Dette innebærer en forsiktig beskjæring for å fjerne døde eller skadede grener. Dette skrittet er ikke bare om å holde hekken pen; det handler også om å beskytte den mot sykdommer og skadedyr som kan finne veien til skadede deler av planten.

Det er imidlertid viktig å være forsiktig med beskjæringen på denne tiden av året. For mye beskjæring kan stimulere til ny vekst. Disse nye skuddene har ikke tid til å herde før vinteren setter inn, noe som gjør dem sårbare for kulden. Det er derfor best å unngå tung beskjæring sent på høsten. Målet er å holde hekken sunn og forberedt på vinteren, uten å oppmuntre til ny vekst som ikke vil overleve til våren.

Oppsummering

Ved å følge disse tipsene kan du nyte en fin og frisk hekk hele året. Å ta vare på hekken din etter årstiden hjelper til med å holde hagen din pen.


Trenger du hjelp eller tips til å passe på hekken din, er vi i Vedøra klare til å hjelpe deg. Bare ta kontakt, så gjør vi det vi kan for at hekken din skal bli så flott som mulig.


Vi ønsker deg all lykke til med hagearbeidet!